mijn hond gromt naar me..

Communicatie is een vak apart. Voor mensen al, die ‘gewoon’ dezelfde taal spreken.
Niet zelden ontstaan er conflicten of ruzies omdat mensen ‘miscommuniceren’.
De één vult dingen in voor een ander, of iemand interpreteert uitspraken van een ander heel anders dan diegene het heeft bedoeld. Laat staan als mensen niet dezelfde taal spreken, dan wordt het nog ingewikkelder.
Nog lastiger wordt het als je als mens wilt communiceren met een dier. Ten eerste spreek je letterlijk elkaars taal niet, maar ook de lichaamstaal van een dier verschilt veel van die van de mens. Zo kijken mensen elkaar aan uit beleefdheid als ze tegen elkaar praten, in hondentaal is het in de ogen kijken van elkaar een dreiggebaar (fixeren).
En als mens loop je in een rechte lijn naar iemand toe die je wilt begroeten, wanneer honden recht op elkaar aflopen zijn ze ‘onbeleefd’. Zij benaderen elkaar in een boog.

In de meeste gevallen leren honden prima omgaan met onze taal en passen ze zich wel aan.
Desondanks zou het leven van een hond veel minder stress kennen als wij mensen meer rekening met de hondentaal zouden houden en die taal ook respecteren. Daarbij zouden we een hoop bijtincidenten kunnen voorkomen!
Ik hoor nogal eens van mensen dat een hond ineens uitviel of beet.
In de meeste gevallen is daar een heel scala aan hondentaal aan vooraf gegaan, wat door de eigenaar gemist is.
Vergelijk het met als iemand steeds dingen doet wat je niet leuk vindt. Je begint misschien met ‘stille hints’  als zuchten of een keer met je ogen rollen. Als dat allemaal niet werkt, dan zeg je maar eens voorzichtig of hij of zij daarmee op wil houden. Als dat ook niet werkt, dan zeg je het wat geïrriteerder en als diegene dan nog door gaat dan val je uit.
Zo werkt dat bij honden ook, alleen met andere signalen.
Wanneer we bij de eerste signalen van de hond al zouden merken dat hij iets niet vertrouwd of iets eng vindt, dan zouden we er al gelijk op in kunnen springen. We kunnen ons afvragen wat de hond eng vindt of waarom hij ons niet vertrouwd en vervolgens daaraan gaan werken, zodat de hond iets niet meer eng vindt of ons wel vertrouwd.

Helaas hoor ik nog steeds wel eens de uitspraak (ja, ook onder ‘deskundigen’) dat een hond niet zou mogen grommen naar iemand. Waarom niet? De hond geeft op dat moment enkel een waarschuwing dat hij (in de meeste gevallen) afstand wil creëren. En vaak is dat grommen al vooraf gegaan door andere signalen die genegeerd zijn. Aan ons mensen de taak om te achterhalen waarom de hond liet weten dat hij afstand wilde creëren. Was hij bang, had hij pijn, verdedigde hij iets, stond hij onder te zware druk?
De honden die gestraft worden voor grommen, zijn de honden die later ‘ineens’ bijten. Ze hebben geleerd dat signalen afgeven om conflicten te voorkomen niet werkt of zelfs afgestraft wordt. Toch blijft de emotie die ze voelen onveranderd in diezelfde situatie. Bijten is dan de enige en laatste optie.
Jammer genoeg wordt er ook nog steeds vaak gezegd dat een hond die agressie vertoont  ‘dominant’ is. ” op zijn rug leggen en laten zien wie er de baas is! ” luidt dan het advies.
Vaak is het juist zo dat de hond agressie liet zien omdat hij geen vertrouwen had en na deze handeling wordt het vertrouwen er niet beter op…

Natuurlijk is het niet fijn als een hond agressie naar ons vertoont. Door ons te verdiepen in de hondentaal kunnen wij onze honden trainen. Wanneer je aan je hond kunt aflezen wat hij eng of moeilijk vindt, kun je hem in stapjes trainen om iets minder eng of moeilijk te maken. Als je dit doet met respect en op basis van belonen, zal het voor de meeste honden helemaal niet nodig zijn om agressie in te gaan zetten.
Agressie nooit met agressie proberen te bestrijden. Je verhoogd hiermee alleen de prikkelbaarheid en de negatieve emoties van de hond.  De hond zal (nog) minder vertrouwen in je hebben als je je onevenwichtig gedraagt.
Angst(agressie) voorkomen door goede socialisatie en training is het meest ideaal. Vertoont de hond al eenmaal agressie, vraag dan de hulp van iemand die geschoold is in hondengedrag (zie Alpha gedragstherapeuten bij ‘links’)

nb: honden kunnen ook grommen tijdens spelen, bijv. bij een trekspel met een flostouw. Dit hoeft geen grommen uit agressie te zijn; honden kunnen ook ‘spelgrommen’.  Het grommen is dan niet bedoeld als waarschuwing.
Het verschil tussen deze twee is zowel te zien als te horen. Honden die grommen uit agressie verstarren daarbij vaak (al is het maar even) en hebben een diepe monotone grom. Honden die grommen vanuit spel, fluctueren in toonhoogte en hebben een lossere lichaamshouding.

nb: ik krijg heel veel emails van mensen die mij om raad vragen over hun grommende hond. Hoewel ik graag wil helpen, is dat via de email echt onmogelijk. Er zijn veel oorzaken waarom een hond gromt en voor iedere oorzaak is weer een andere aanpak nodig. Ik wil nogmaals benadrukken: wanneer uw hond gromt en u wilt dit opgelost krijgen, zoek een gediplomeerde  gedragstherapeut voor honden en laat die samen met u kijken waarom uw hond gromt en welke therapie daarbij past.

Over Hondenschool Ruby

kynologisch instructeur, kynologisch gedragstherapeut en paraveterinair
Dit bericht werd geplaatst in dieren en gedrag. Bookmark de permalink .

27 reacties op mijn hond gromt naar me..

 1. Hallo. Kan er mij soms iemand raad geven over hoe je bijtgedrag bij een puppy kan verhelpen? Ik heb ondertussen al vanalles geprobeerd maar zonder resultaat.. Alvast Bedankt

 2. Hondengedrag Advies & Management zegt:

  Beste Chong Goodier,

  om je te kunnen helpen moet ik meer info hebben over dit bijtgedrag:
  *wat is het ras
  *wat is de leeftijd
  *wanneer treedt het bijten op (context)
  *dagritme pup
  *gezinssamenstelling
  *meerdere honden in huis
  *wat/ wie bijt hij
  *wat heb je precies gebprobeerd en welke reactie gaf de pup

  Stuur je antwoord met deze info maar naar info@omganghond.nl (privacy), dan zal ik proberen inzicht te krijgen waarom je puppy bijt en wat je eraan kunt doen.

  Groet Ruby

 3. nd zegt:

  beste,

  ik heb een boerboel (een reu) is nu ongeveer 18 maanden.
  Lowie (zo noemt hij) is altijd een hele lieve speelse hond geweest.
  en plots van de ene dag op de andere begon hij te grommen, vaak als hij iets moet doen tegen zijn zin (hij mag niet op de rijpist van de paarden komen en als hij er op kwam zei ik dat hij eraf moest en dan grolde hij, maar liep hij gelijktijdig ook weg.)
  we hebben hem nooit geslagen of iets gedaan, en plots van de ene dag op de andere, grolt hij 9 kansen op 10 als we gewoon zijn naam nog maar noemen, of hem willen aaien.
  spelen wil hij ook niet meer, wat hij vroeger doodgraag deed.

  wat kunnen we hier best aan doen?
  en wat kan hier de oorzaak van zijn?

  mvg

  Nikita

 4. Hondengedrag Advies & Management zegt:

  heb je een bericht gestuurd naar je mailadres!

 5. birgit zegt:

  hallo,
  We hebben dus een serieus probleem.
  Onze hond Zita (een bordercollie van 1jaar en 7 maanden oud) was altijd een hele lieve hond, altijd heel actief en enthousiast.
  Het eerste begon toen mijn tante er was, en we aten samen taart. Mijn hond zat naast haar en kreeg nu en dan een stukje. Maar plots knapte ze naar haar, (niet bijten) en sindsdien deed ze dat naar alle vreemden als die te dicht kwamen. Het vreemde was namelijk dat ze er eerst altijd zelf enthousiast naar toe liep.
  Maar sinds vandaag doet ze plots heel raar… Van het een op het andere moment begint ze lichtjes te grommen en te knappen als we haar strelen. echt heel vreemd, nu zijn we echt ten einde raad, mijn moeder stelt zich heel vijandig op tegen ons hond, ik wil er echt iets voor kunnen doen voor het erger wordt en ze haar weg zal willen doen.
  wat kan ik hier aan doen?
  en wat is de oorzaak hier misschien van?
  want we zijn altijd heel lief tegen haar geweest, telkens als ze knapte gaven we haar een tik maar nooit slaan hoor, zeker NIET
  mvg Birgit

 6. Hondengedrag Advies & Management zegt:

  heb je een email gestuurd Birgit, sterkte!

 7. Anoniem zegt:

  Hallo

  Ik heb een probleem bij mijn Border-collie,Hij is 4jaar oud en eigelijk een hele lieve sociale hond.
  hij gaat narigheid altijd uit de weg kort om een hele fijne hond.
  Maar al een tijdje gromt hij als ik zijn poten afdroogd (nooit gedaan) als ik naar hem toeloopt en wil aaien gaat hij grommen en bij zijn voerbak ook dat alles heeft hij nooit gedaan.
  Hoe leer ik dat af, vind het een probleem
  Vr gr anzella

 8. Hondengedrag Advies & Management zegt:

  Beste Anzella,

  het is heel moeilijk om met deze info te zeggen wat de reden is van het grommen van je hond. Het kan varieren van pijn tot stress.
  Als je me een email stuurt waarin je me vermeld wat zijn dagelijkse ritme is, hoe je met hem omgaat, zijn gezondheidstoestand en welke voeding hij krijgt, zal ik proberen een beeld te krijgen. Maar vaak is het heel moeilijk/onmogelijk om via email de juiste ‘diagnose’ te stellen, daarvoor het het heel belangrijk dat de hond in zijn omgeving gezien wordt. Afhankelijk van de oorzaak kan er dan een advies worden gegeven over hoe je het op kunt lossen.
  Je kunt je mail sturen naar info@omganghond.nl

  Hartelijke groet,
  Ruby

 9. Anoniempje zegt:

  Beste,
  Wij thuis zitten met een groot probleem.
  Vanaf wij onze hond aaien gromt hij.
  We hebben ook nog een andere hond, maar die doet dit niet.
  Hij kan zich ook niet bedwingen als er iemand op bezoek komt.
  Het is een beetje hetzelfde als Birgit.
  Mvg.

 10. Hondengedrag Advies & Management zegt:

  Beste Florencedc,

  er is een privémail onderweg!

  Succes!

 11. inez zegt:

  hey
  wij hebben sinds vorige week een pupje gekocht, kruising tussen amerikaans cocker en cavalier king charles spaniel, hij is bijna 9 weken en regelmatig als we hem opnemen of aaien of dergelijk gromt hij naar ons. Hoe kunnen wij dit gedrag doen verdwijnen?
  alvast bedankt!
  inez

 12. Hondengedrag Advies & Management zegt:

  Hoi Inez,

  heb je vraag per mail beantwoordt en naar je emailadres gezonden

  Succes!

 13. laura zegt:

  Hoi

  Wij hebben een Sint Bernard die sinds 3 weken tegen mij gromt. Vreemde mensen kunnen zowieso niet meer in de buurt komen. Nu vanochtend gromde hij tegen mijn dochter van 9 en ik begin me nu toch wel erge zorgen te maken. Tegen mijn partner heeft hij helemaal niets, niet grommen of wat dan ook. Onze hond gaat mij duidelijk uit de weg, gezien zijn formaat moet ik eerlijk zeggen dat ik wel bang van hem word. Ik probeer dit niet te laten merken maar ik denk dat hij dit toch automatisch aanvoelt. Ik heb hem niet eens gestraft en slaan doe ik zowieso al helemaal niet, dus ik begrijp de aanleiding niet. Wat is nu het beste om te doen?

  met vriendelijke groet,
  een grote hondenbezitter

 14. Danielle zegt:

  Hallo,

  Wij hebben een boerenfox van 2 jaar.
  Hij springt en hapt ineens naar vreemde mensen bij onze achterdeur.
  Dit heeft hij nog nooit gedaan. Ook gromt hij dan erg. Ook doet hij dit als plotseling een van onze kinderen binnen komt en hij die niet heeft horen aankomen. Tot hij door heeft dat het ons kind is en dan stopt hij er mee.
  Ik ben zelf het vertrouwen een beetje kwijt in de hond inmiddels.
  Wat kunnen we het beste doen?

  Groeten Daan

 15. Joey zegt:

  Hallo,
  Wij hebben een jack russel die ook gromt naar ons en zelfs bijt af en toe. Dan trilt ze ook helemaal. zo is er niks aan de hand en daarna doet ze zo. Het is helemaal erg wanneer ze eten of een kluif krijgt dan kan je ze nieteens aankijen. Wat kunnen we hieraan doen straffen helpt niet ze is nu anderhalf jaar

  Mvg
  Joey

 16. Hondengedrag Advies & Management zegt:

  Beste Joey,

  als het goed is hebben jullie mijn reactie op jullie vraag op jullie emailadres gekregen.
  Succes!
  Ruby

 17. Marrie zegt:

  Wij hebben een cocker spaniel van 8 maanden en hij gromt voornamelijk ’s avonds wanneer hij in de bench ligt tegen iedereen die hij hoort of langs loopt. Hij gaat uit zich zelf in de bench. Hoe kunnen we dit gedrag afleren?

 18. Hondengedrag Advies & Management zegt:

  Beste Marrie,

  reactie op uw vraag is naar uw emailadres verzonden. Veel succes!
  Ruby

 19. M zegt:

  Hallo,

  Wij hebben een Duitse Herder. Hij is nu inmiddels net 1 jaar oud. We hebben nooit problemen gehad met onze hond. Hij luistert goed en is altijd heel enthousiast naar iedereen.
  Sinds een aantal dagen begint hij echter te grommen als we hem aaien en kan hij agressief reageren en zelfs proberen te bijten als we bij hem in de buurt komen. Dit gebeurt alleen ’s avonds laat als het al donker is. Overdag hebben we hier helemaal geen problemen mee. Ook niet als hij overdag bijvoorbeeld slaapt. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

  Gr. M

 20. Hondengedrag Advies & Management zegt:

  Beste M,
  ik heb naar uw hotmail een reactie verzonden.
  Succes!
  Ruby

 21. Tanja zegt:

  hallo.

  Onze hond (Welsh terrier 8 mnd) gromt sinds enige weken bij correctie (bv. niet op de stoel, weghalen bij iets in de tuin) maar vandaag beet zij nadat ik haar weg wilde halen bij een muur waar zij iets had zien lopen. Bij de cursus leerden ze mij dat ik haar moest bestraffen door haar bij het nekvel te pakken en de mond dicht moest knijpen. Dit deed ik vandaag dus ook maar ze greep mij toen. Ze heeft veel last van jeuk en op aanraden van de DA wij zijn sinds 2 weken bezig met ontgiften om zo te kijken waar ze allergisch voor is. Kan dit door de jeuk komen of is dit agressief gedrag?

  Gr. T

 22. Hondengedrag Advies & Management zegt:

  Hoi Tanja,

  ik heb een reactie gestuurd naar je emailadres.
  Succes!
  Groet,
  Ruby

 23. Wendy zegt:

  Hallo,

  Wij hebben 3maand geleden een jack Russel uit het asiel gehaald. In het begin ging het wel goed, we moesten allemaal even tot rust komen maar daarna begon ze al snel te grommen en dan voornamelijk s’avonds.
  De ene keer als ze in haar mand ligt en je komt “te” dichtbij en de andere keer als ze gewoon lekker tegen je aan ligt en je haar wilt aaien.. Ik weet zo langzamerhand niet meer hoe we dit het beste kunnen aanpakken.

 24. M zegt:

  Hallo,

  Net als het verhaal van M hierboven, gromt onze drentsche patrijs van ruim anderhalf jaar ook ’s avonds laat. Overdag is er niets aan de hand, hij is verder heel erg lief, niet dominant en altijd erg enthousiast. hij is zelfs wat bang aangelegd . Waar komt dit gedrag vandaan, we snappen er niets van omdat hij overdag zoiets nooit doet…

  Gr.M

 25. Hondengedrag Advies & Management zegt:

  er is een reactie naar uw emailadres onderweg. Succes!

 26. Stijn zegt:

  Hallo,
  Ik heb een golden retriever van 3 jaar. Sinds kort is hij beginnen grommen.
  -Hij gromt als hij iets heeft om te eten wat naar mijn mening misschien eerder normaal is. Je kan met zijn bot spelen en afnemen tot het moment dat hij aan zijn bot begint te eten. Dan kan je hem beter met rust laten.
  -Sommige spullen wil hij niet afgeven zonder te grommen. Hij had een een papiertje vast. We wilden dit terug afnemen, maar hij begon kei hard te grommen en zijn tanden te laten zien. Ik kreeg er echt bang van.
  -Onlangs toen ik hem een knuffel wou geven begon hij ook te grommen. Ik zat op mijn knieën ter hoogte van hem en ik gaf hem een knuffel. Na een aantal seconden begon hij te grommen.
  Normaal kun je echt alles met hem doen, maar nu begint het erger te worden en begin ik me zorgen te maken…

 27. Maxime zegt:

  Hallo,

  Ik heb een Amerikaanse Akita van 1,5. Ze is superlief, maar sinds kort veel aan het grommen als we haar willen aaien als ze op de grond ligt. Ze eet iedere dag gras en geeft zo nu en dan over, waaronder ook een aantal keren met bloed. Ik ben al meerdere malen bij een dierenarts geweest en krijg steeds antibiotica of maagtabletten mee. Ook heb ik al voer voor gevoelige darmen. Ze heeft al 2x giardia gehad en oorontsteking. Ze dachten dat ze gromde door de oorontsteking, maar na de behandeling doet ze het nog steeds, weliswaar minder. Dit neemt nu wel weer toe. Ze hebben haar de laatste keer nogmaals onderzocht en toen haalde ze uit nadat ze onder haar ribben drukte. Wederom medicijnen voor haar maag (maagbeschermer) gekregen.. Het komt vaak voor dat ze s’nachts aan mijn bed staat om me te halen en dan heeft ze echt flink diarree..(spuit).. Dit wordt na een aantal dagen beter.
  Ze staat vaak ook heel snel op als we naar haar toelopen…ontwijkend. soms met een grom. meestal komt ze dat toch alsof ze haar excuses aan wil bieden.
  De laatste tijd staat ze ook ineens op, als ze gewoon ligt te slapen en rent ze naar haar mand waar ze vervolgens neerploft. Ze is erg in de rui dus ik dacht dat dat misschien aan de kriebelende haren kan liggen.

  Ik weet op het moment niet meer wat ik moet doen. We zijn zo al anderhalf jaar bezig en willen nu duidelijkheid. Wat is je advies. Ik wil misschien naar de universiteit van gent rijden voor een second opinion en verdere onderzoeken.

  Ik hoor het graag..Alvast bedankt.

  Groetjes Maxime

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s